A Munka Törvénykönyve elháríthatatlan oknak minősíti, ha valaki a sztrájk miatt nem tud megjelenni munkahelyén, a távollétet igazoltnak kell tekinteni - tájékoztatták az MTI-t a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban.

Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

Egyedileg mérlegelendő, hogy a sztrájk ténylegesen akadályozta-e a munkavállalót, hogy megjelenjen a munkahelyén. Így például ha a munkáltató telephelye a munkavállaló lakóhelyéről nem túl hosszú idő alatt gyalog is elérhető, az elháríthatatlan ok nem áll fenn.

A távollét idejére - mivel munkavégzés nem történik - munkabér a törvény alapján kötelezően nem jár. A munkáltató azonban mérlegelés alapján fizethet személyi alapbért erre az időre, ebben az esetben azonban a döntésnek minden munkavállalóra egyformán kell vonatkoznia az egyenlő bánásmód követelménye szerint, egyéni kivételek nem tehetők.

Kommenteljetek, írjátok meg kinek mi a tapasztalata a munkahelyre való bejutással.

(via MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://sztrajkinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr95266723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása