Az első sajtóközlemény

2007.12.16. 23:00

Kiadta a MÁV Zrt. (Kavalecz Imre – sajtófőnök) első sajtóközleményét! Íme:

 MÁV: a vasutasok javarésze azt akarja, hogy karácsony előtt közlekedjenek a vonatok

 A munkabeszüntetés ideje alatti még elégséges szolgáltatásokról tartottak egyeztetést, immár negyedik alkalommal december 16-án, vasárnap délután a vasúttársaságok és a VDSzSz Szolidaritás képviselői. A munkabeszüntetés ideje alatt a szakszervezet által közlekedtetni kívánt vonatok mennyiségét az érintett vasúttársaságok (MÁV ZRt., MÁV-START Zrt, MÁV Cargo Zrt.) képviselői továbbra sem tartották elegendőnek, ezért nem született megállapodás. 

 Az egyeztetésen elhangzott a VDSzSZ Szolidaritás részéről, hogy hétfőtől szerdáig napi két pár (egy pár reggel, egy pár délután) vonat közlekedéséhez járul hozzá. A sztrájk első napján, a reggel 6.00 óra utáni sztrájk-kezdéstől számítva már csak egy pár esti vonat indítását javasolják. Kedden és szerdán napi két pár vonat közlekedését, majd csütörtöktől a MÁV-által javasolt vonatmennyiség közlekedését vállalnák. Amennyiben erről megállapodás születik, hozzájárulnak ahhoz, hogy pénteken, szombaton és vasárnap az összes személyszállító vonat közlekedjék.  

A MÁV ZRt. ezt nem fogadta el, tekintettel arra, hogy az érdekvédők javaslata nem teremt kiszámítható és megfelelő mennyiségű vonatközlekedést az utas-közönség, illetve a fuvaroztató partnerek részére a sztrájk teljes időtartama alatt. 

A MÁV döbbenettel vette tudomásul, hogy a mai tárgyaláson a VDSzSz azzal fenyegetőzött, hogy az általa meghirdetett sztrájk időpontját a mai napon 22.00 órára előrehozza. A vasút vezetése ezt az utas ellenes szakszervezeti fenyegetést a sztrájkjoggal való visszaélésnek tekinti. A MÁV vezetése meg van győződve arról, hogy a vasutasok javarésze azt akarja: karácsony előtt is közlekedjenek a vonatok, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a vonatközlekedést biztosítsa.

 Háttér:

A MÁV-START Személyszállító Zrt. továbbra is azt kéri a karácsonyi ünnepek miatt megnövekvő utazási igényekre, valamint az utasbiztonságra tekintettel,hogy asztrájk kezdete előtt (december 17-én 6.00 órakor) elindított személyszállító vonatok a teljes útvonalon, a végállomásukig közlekedjenek. Ezen felül azt javasolta, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt a fővonali belföldi távolsági forgalomban naponta két pár InterCity, két pár gyors és három pár személyvonat közlekedtetése szolgálja az utasok minimális érdekeit. (ahol nincs IC/gyorsvonati közlekedés, a helyi sajátosságoknak megfelelő, napi 6 pár vonat)

A budapesti és a vidéki elővárosi vasútvonalakon a személyszállító társaság a hétvégi menetrend szerint kívánja az elégséges szolgáltatást biztosítani, a mellékvonalakon pedig napi három pár vonat közlekedését látja szükségesnek. A MÁV-START Zrt. azt is kérte továbbá, hogy valamennyi nemzetközi vonat közlekedjék a munkabeszüntetés ideje alatt is. A MÁV Cargo a sztrájk ideje alatt körülbelül 50 tehervonatot kíván közlekedtetni naponta, ehhez kérték a szakszervezetek hozzájárulását.

A vasúttársaság azt is hangsúlyozza, hogy a sztrájktörvény alapján biztosítja a munkabeszüntetésben részt vevők jogait, de ugyanakkor azon munkavállalók számára – s ők vannak jelentős többségben –, akik dolgozni szeretnének, garantálja a zavartalan munkát. A törvényes eszközökkel a társaság azon lesz, hogy ahol a biztonsági feltételek biztosítottak, ott közlekedjenek a vonatok. A vasutasok javarésze azt akarja, hogy karácsony előtt közlekedjenek a vonatok.     

A még elégséges szolgáltatásokról nem született megegyezés, ezért december 17-én 6.00 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. Az utasok a vonatok indulásáról és érkezéséről tájékozódhatnak a vasútállomások információs szolgálatainál, illetve a MÁV-DIREKT vonalán, a 06-40-49-49-49-es telefonszámon. A munkabeszüntetés miatt keletkezett kényelmetlenségekért a MÁV ZRt. és a MÁV-START Zrt. az utasok megértését és türelmét kéri.

MÁV ZRt. – Kommunikáció                                             Budapest, 2007. december 16.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztrajkinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr24266321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása