Ma reggel a tervek szerint az ország több pontján elindult a meghrdetett sztrájk.
A Vasúti Dolgozó Sazabd Szakszervezetének elnöke szerint 3500 dolgozó ne vette fel a munkát, a vonatok 40-45 százaléka közlekedik.

Az MTI tudósítóinak jelentése szerint az emberek felkészültek a sztrájkra, reggel 6-kor alig voltak utasok a pályaudvarokon, volt vonat ami szinte üresen indult el.
A MÁV-START Zrt. a munkabeszüntetés miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza, valamint más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosít.
Amennyiben az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a társaság. A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítik vissza. 
A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájkot megelőző nap 0.00 órától, a sztrájk lemondását követő 3. nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül). Amennyiben a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról az utazó, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.
Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV, stb.) vette igénybe, részére a MÁV-START az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljes árú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsi osztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg. 
Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést. A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.

Ferihegyen egyelőre fennakadások nélkül zajlik a sztrájk, a reptéri dolgozók egy részének reggel 7 órától tartó munkabeszüntetése ellenére minden gép pontosan indul.
Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a Független Hírügynökségnek hétfő reggel azt mondta, hogy a demonstráció érinti az üzemanyag kiszolgálást is, mivel azonban erre a légitársaságok már készülhettek, minden gépet időben megtankoltak. Mint fogalmazott, az üzemeltetésben "maréknyi ember" nem vette fel a munkát, így a forgalomban ez nem okoz gondot. A repülőgépek tehát késés nélkül, időben el tudnak indulni és le tudnak szállni Ferihegyen - szögezte le Szollár Domokos.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) becslése szerint több ezer pedagógus hajlandó beszüntetni a munkát a szavazás napjára. - Várhatóan negyvenezer pedagógus fejezi ki szolidaritását valamilyen formában hétfőn - közölte Árok Antal, a szervezet elnöke.

MAGOSZ: A szövetség 16 megyében hírdetett demonstációt, összesen 46 helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A szövetség igazgatója, Budai Gyula elmondta, a szervezet a LIga szakszervezet és a Munkástanácsok tüntetéséhez csatlakozik szilidaritásból.
Lásd az útlezárások pontos listáját itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztrajkinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1266553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása