Szombaton, vasárnap és hétfőn is kitarthat a munkabeszüntetés - jelentette az MTI.

 Hajnali 3 órakor határozatlan időre meghirdetett sztrájkba kezdett pénteken a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV Zrt.-nél, a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél, amelyet délben felfüggesztett. A VDSZSZ a sztrájkban érintett három társaság munkavállalói részére munkavállalónként nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo Zrt. privatizációs bevételéből. Ezen felül a 2008. január 1-jén a társaságba vitt MÁV Gépészeti Zrt. és a 2007. július 1-jén kiszervezett MÁV Start Zrt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbérfejlesztést is követelnek. Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szerint irreálisak és nem jogosak a VDSZSZ követelései.

Bár a VDSZSZ péntek délben felfüggesztette a sztrájkot, a munkáltatókkal folytatott tárgyalások eredményétől függően szombaton, vasárnap és hétfőn is folytatódhat a határozatlan idejű vasúti sztrájk - mondta Gaskó István, aki szerint a VDSZSZ és a korábbi gazdasági és közlekedési miniszter, Kóka János között 2005-ben szóbeli megállapodás született, a tárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételeiből a dolgozók is részesülhetnek. Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője ezzel kapcsolatban az MTI-nek kijelentette: ilyen megállapodás sem írásban sem szóban nem született.

Gaskó István megerősítette, hogy mindaddig, amíg nem születik számukra elfogadható egyezség, addig olyan sztrájk technikát alkalmaznak - sztrájk, felfüggesztés, sztrájk -, aminek célja, hogy egyrészt minél kevésbé fáradjanak el a vasúti dolgozók, másrészt csak időlegesen bénuljon meg a vasúti közlekedés. A MÁV adatai szerint vonalaikon az 1708 vonatból 351 közlekedett pénteken hajnal 3 óra és 12 óra között.

A MÁV a sztrájk felfüggesztését követően közölte, hogy igyekszik minél előbb helyre állítani a menetrend szerinti közlekedést, amely során a budapesti elővárosi járatok, az InterCity-vonatok, a távolsági gyorsvonatok kapnak elsőbbséget. Péntek este még késésekkel ugyan, de az utasok eljutását biztosítják valamennyi vonalon. A teljes menetrend a vasúton várhatóan a szombati üzemkezdetre áll helyre, a nemzetközi vonatoknál késések várhatók még szombat délelőtt is. A VDSZSZ szombaton 15 órakor a MÁV Zrt.-vel, míg vasárnap 10 órakor a MÁV-START Zrt.-vel folytatja a tárgyalásokat.

-napi online-

A bejegyzés trackback címe:

https://sztrajkinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr40321365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása