Hétfőig biztos, hogy lesz vasutassztrájk, azt azonban nem tudni mikor. A szakszervezeteknek ugyanis nincs tájékoztatási kötelezettségük. Így előfordulhat, hogy valaki hétvégén elindul kirándulni, de már vonaton nem tud hazamenni.

Mivel a szakszervezetek tíz napja már bejelentették, ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások sztrájkolni fognak, nincs tájékoztatási kötelezettségük az időponttal kapcsolatban. „Előzetes bejelentés nélkül bármikor megkezdhetjük a sztrájkot” – mondta Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ alelnöke lapunk kérdésére. A még elégséges szolgáltatásokról sem tudni egyelőre semmit, a MÁV ugyanis nem fogadta el a szakszervezetek ajánlatát. „Vonalanként reggel és este indítottunk volna egy-egy vonatot, a Budapest elővárosi vonalon pedig 20-20 vonat járt volna. Ezt a munkáltató nem fogadta el még elégséges szolgáltatásnak, ezért annyi vonatot kívánunk megállítani, amennyit csak lehet” – mondta Bárány.

Ezzel szemben Kavalecz Imre, a MÁV ZRt. szóvivője azt mondta, annyi vonatot fognak indítani, amennyit csak tudnak. Sem jogi sem gazdasági értelemben nem engednek a szakszervezetek követeléseinek, nem is tudják teljesíteni azokat. A hétvégi sztrájkkal feltehetően egyidőben pedig még egy megpróbáltatás vár az utasokra: vasárnap életbe lép a MÁV új téli menetrendje. A nyugati országrészben ütemes menetrendre, összehangoltabb csatlakozásokra, keleten pedig járatritkításokra számíthatnak az utasok. December 14-én egyébként a Volán menetrendje is változik, az azonban nem tartalmaz lényeges változásokat. Aki pedig vasárnapig jegyet vásárol a december 18-tól január 4-ig tartó időszakra minden megkezdett 100 kilométer után egy 100 forintos utazási kupont kaphat, amelyet a következő jegyvásárlásnál be lehet váltani. Továbbá a menetrendváltás napjától minden 55. életévét betöltött utas 20 százalékos vasúti kedvezményt kap jegyére, nemre való tekintet nélkül.

Bővültek a vasutasok követelései:
1. A kiszervezett munkakörök munkavállalóinak 2008. január elsejéig visszamenőleg 10 százalékos egyszeri bérfejlesztés, a normál béremelés mellé.
2. A MÁV-Start dolgozóinak 6,9 százalékos béremelés, mivel a munkáltató korábban egyoldalúan, egyeztetések nélkül adott nekik 2,8-3,4 százalékos emelést.
3. A MÁV Cargo sikeres privatizációja után 250 ezer forintos nettó kifizetés minden munkavállalónak.
4. Ne szüntessenek meg több munkaviszonyt.
5. A bezárásra ítélt mellékvonalakon a személyszállítás fenntartása.
ÚJ ELEM A jelenlegi menetrend megtartása, amíg elfogadható téli menetrend nem születik.

(vg.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://sztrajkinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2820683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása